Zanzibar

EN JUVEL I INDISKA OCEANEN 

Utanför Tanzanias kust ligger ögruppen Zanzibar som präglas av den vackra naturen, kulturen och den varma, rofyllda atmosfären. Här finner du vita kilometerlånga breda sandstränder, palmer, grönskande odlingar och korallrev. Swahilikulturen avspeglas både i arkitektur, design, gästfrihet och gastronomi. Familjeägda Zanzibar Collection driver fyra exklusiva hotell, alla placerade längs den kritvita stranden Bwejuu som anses vara en av världens vackraste. Många kombinerar Zanzibar med en safari, men vi valde att resa direkt till paradiset. 

TEXT: LINA BIELSTEN

Ögruppen Zanzibar har blivit alltmer populär som destination, dock ännu inte lika vida berömd som den legendariske Queensångaren Freddie Mercury som föddes här i Stone Town 1946. Efter en timmes bilfärd från Zanzibars flygplats når vi den sydöstra delen av ön där en vistelse fördelad på fyra hotell står på agendan.

BREEZES BEACH CLUB AND SPA

zanzibar collection

Varma och ombonade Breezes ligger vid stranden Bwejuu (framröstad av Condé Nast som en av världens 30 vackraste) och är en del av Zanzibar Collection, ett företag som ägs och drivs av familjen Raguz med många års erfarenhet av hotellverksamhet på ögruppen. Detta är kedjans största anläggning med 70 rum och hit kommer många gäster efter en avslutad safari.

breezes-zanzibar.com

"Härlig retreat för aktiva resenärer, här finns något för alla åldrar".

Boende: I låga byggnader som alla har promenadavstånd ner till stranden genom hotellets tropiska trädgård. Vackra rum, med ljusa väggar och textilier. Deluxe-rummen har terrass och Juniorsviterna har stor balkong.

Aktiviteter: Här finns allt; spa, yoga, segling, pooler, windsurfing, tennisbana, dykcenter och gym. Till skillnad från två av Zanzibar Collections mer intima hotell, där endast vuxna över 16 år är välkomna, är detta ett utmärkt ställe för barnfamiljer. Fint väder varje dag (det regnar ytterst sällan i Zanzibar), härlig pool, fullt med aktiviteter, omtänksam personal och fantastisk mat. Stranden är vacker, vit och lång men havsbotten full av koraller, så badskor är ett tips. När det är ebb kan man ta med sig snorkeln och gå ut till reven, eller plocka alger som torkas och används i matlagningen. Bufféerna i restaurangen är välfyllda och trots att vi missade Kanelbullens dag hemma i Sverige, finns det bakverk och desserter så det räcker och blir över. Dessutom mängder av fisk och skaldjur som är öns specialitet. 

Redaktionens favorit: Den privata lunchen för två personer på den lilla söta strandrestaurangen The Tides. Svårslagen utsikt och lyxkänsla av att ha en restaurang för sig själva, om än i mini-version.

The Palms Zanzibar

ZANZIBAR COLLECTION

Andra hotellet på vår Zanzibar-trip kräver inte ens en transport, vi tar en liten promenad från Breezes Beach Club and Spa över till The Palms och det är kärlek vid första ögonkastet. The Palms Zanzibar har blivit framröstad till ett av världens 15 bästa mindre hotell och även vunnit utmärkelse som det mest romantiska. Hotellet är en all-inclusive resort till skillnad från Breezes, men båda tillhör Zanzibar Collections. Det här är en magiskt mysig plats med endast sex villor, som ligger inbäddade i en härlig grönska. En oas för den som vill hitta ett exklusivt gömställe och få en alldeles särskild upplevelse. Bilderna gör nästan inte stället rättvisa och jag kan inte finna nog med superlativ för denna plats.

palms-zanzibar.com

"Mer personligt och exklusivt än så här blir det inte".

Under vårt ett och ett halvt dygn får vi bland annat vara med på en poolmiddag med livemusik endast för oss få hotellgäster (tre bord med totalt sex personer, väldigt lyxigt och rofyllt). Dagen efter serverades en trerätterslunch i vår egen beach cabana. Kocken själv kom dessutom ner till stranden och presentera rätterna för oss. Under vistelsen är det rakt igenom exceptionell service, hotellchefen har en fantastisk fingertoppskänsla och det känns som du är gäst i hans hem snarare än på ett hotell. Alla gäster vi pratar med på The Palms Zanzibar är rörande överens om detta. Vi vill inte lämna det här stället! 

Boende: Sex stycken högklassiga bungalows, inredda i harmoniska toner, med stort sovrum, himmelsäng, lounge, badrum med dressingroom och möblerad terrass med utsikt över trädgården och egen minipool.

Aktiviteter: Som en mindre exklusiv retreat är The Palms en fristad för den som söker lugn. På hotellet njuter gästerna i en personlig och intim miljö, antingen på stranden eller vid poolen. Men det finns även tillgång till dykcenter och möjlighet till segling, windsurfing, kitesurfing och kajak för den som inte vill ligga still.

Redaktionens favorit: Vår privata beach cabana är en av sex stycken på den lilla strandremsan vid The Palms Zanzibar (extra härligt att varje cabana är döpt efter sin villa, ingen anledning att behöva stressa och slåss om några solstolar). Närmare paradiset än så här är svårt att komma.

Baraza Resort & Spa

ZANZIBAR COLLECTION

Baraza Resort & Spa har klassats av Condé Nast som ett av världens 60 bästa hotell. Här är det hög klass, vackra byggnader, pooler, palmer, grönska samt en service utöver det vanliga. Byggnaden har ett genomgående tema med stora bågar, helgjutna inredningsdetaljer, stiliga antikviteter, stämningsfulla mässingslyktor och möbler som är handgjorda av lokala hantverkare i perfekterat träsnideri. Att folk återvänder hit så ofta är inte svårt att förstå, vem vill inte bo i ett palats på Zanzibar och känna sig som sultanens gäst!

baraza-zanzibar.com

"Känn dig som en gäst i sultanens palats i äkta Casablanca-stil".

Boende: All-inclusive hotell beläget på den vita paradisstranden Bwejuu och i hotellets grönskande trädgård fylld
med ljusa bougainvillea finns även ett inbjudande poolområde. Med sina exklusiva 30 villor bor vi nästan som prinsessor, i palatsliknande rum med himmelssängar. Inredningen för tankarna till Marrakech. Villorna är utrustade med all tänkbar lyx, rymliga badrum, stor terrass och privat pool.

Aktiviteter: Hotellet har ett exklusivt spa i regi av Frangipani som spelar undervattensmusik i poolen och erbjuder sin berömda signaturbehandling; sultanbad för två. I anslutning till Frangipani Spa finns ett yogacenter, stor utomhuspool, ett gym och tennisbana. Du kan även boka matlagningskurser och kurser i att fläta palmblad till dykning och pulshöjande vattenaktiviteter som kite surfing, strandcykling, snorkling, kajakpaddling och paddelsurfing.

Redaktionens favorit: På Baraza är kundservice ett ledord man efterföljer, här försöker man ordna allt till sina gäster. Ingenting är omöjligt. När vi beställer en Fresh Coconut (en favoritdryck på grannhotellet The Palms) blir vi informerade att det inte finns några färska kokosnötter i köket, men servitören säger att ”det fixar vi” och skickar en person att hämta bara till oss. Att vänta medan dessa ska plockas ner känns lite pinsamt, vi borde hålla oss till det som finns på menyn. Men innan vi hinner säga något dyker vår servitör upp, bärandes på två kokosnötter med sugrör. Det är service på högsta nivå!

Zawadi Hotel

zanzibar collection

Zawadi är det senaste tillskottet i Zanzibar Collections totalt fyra hotell längs kusten. Ett boutiquehotell med endast nio villor belägna på en klippa, alla med utsikt över Indiska oceanen. 

zawadihotel.com

Det här är nog enda gången jag frivilligt skuttar upp ur sängen, med ett leende på läpparna, för att kliva ut i morgonrock och se soluppgången klockan sex på morgonen. Att sedan skriva texter på datorn i hängmattan på altanen i den gudomliga miljön gjorde inte ont alls. Speciellt inte när man kan njuta av after work i badkaret eller på den egna lilla stranden. Nedanför hotellets restaurang och huvudanläggning ligger nämligen en vacker vik med orörda vita sandstränder och den är avskild från den allmänna stranden. Här slipper vi såväl mopeder som försäljare och promenerande turister som passerar förbi. Inget ont om turister, det är vi ju dessutom själva. Men på Zawadi delar vi inte stranden med alla dessa människor, utan endast andra hotellgäster. Det är lyxigt!

Boende: Hotellets nio villor är omgivna av palmer och stor terrass mot havet. Varje villa är på 100 m2 med väggar, tak och golv i ljusa nyanser. Restaurangen serverar nyfångad fisk, spännande kryddningar och exotiska drinkar. För en mer romantisk middag på tu man hand kan man beställa maten till sin villa förstås.

Aktiviteter: I hotellets all-inclusive ingår måltider och drycker samt möjligheten att nyttja systerhotellets tennisbanor. Ta det lugnt vid poolen, åk ut på dykutflykter, delfinsafari eller unna dig en massage. Hotellet håller en hög standard, men det är en avslappnad atmosfär (ingen dresscode). Festkläder eller ”casual wear” med flip-flops i restaurangen är lika okej.

Redaktionens favorit: Det är inte varje dag vi har tillgång till en privat lagun, men vår favorit är den insynsskyddade altanen vid vår villa. Känslan att vi nästan inte har några grannar, det är ovärderligt. Både soluppgången med den sagolika vyn rakt ut över havet och att sitta på kvällen under en stjärnklar himmel är oslagbara upplevelser. Vi känner oss ganska små i universum, men samtidigt oerhört tacksamma över livet.

KOMBINERA MED SAFARI 


Eco Camps i Kenya

MED AFRICAN SAFARI COMPANY

EN RESA UTÖVER DET VANLIGA  

En safari i Kenya är både en möjlighet att komma nära flera vilda djur och en chans att bidra till organisationernas viktiga insats för att bevara marken, stoppa tjuvjakten och kunna rädda flera utrotningshotade arter.

Ni bor i miljövänliga safariläger på savannen genom Porini Camps och har chansen att se "The Big Five". Framför allt får ni en upplevelse för livet och möter unika varelser som kommer beröra er på djupet. 

Läs hela artikel "Eco Camps i Kenya" i Östermalms Saluhall Magasin HÄR

Mer info: Paketresan bokade vi genom det svenskägda och väletablerade bolaget The African Safari Company som arrangerade vårt boende, flyg och alla transferresor mellan varje läger. De tar även fram en resplan med alla kontaktuppgifter, schema och information som behövds i god tid före avresan och är väldigt hjälpsamma vid rekommendationer om vaccin, packningslista och andra frågor som kan dyka upp inför Afrikaresan. Det kan vi varmt rekommendera alla som vill uppleva en safari i Kenya och känna sig väl omhändertagna genom hela resan. För bokningsinformation och kostnadsfri konsultation:

The African Safari Company, Rådmansgatan 27, 11425 Stockholm. Tel: 08-811120. The African Safari Company arbetar exklusivt med Porinicamps i Skandinavien.

africansafari.se


TEXT: LINA BIELSTEN. FOTO: Lina Bielsten och PRESSBILDER.
SALUHALLEN MAGASIN / N01 2023