Stilguide Herrar

TEXT: CLAES KANOLD. 
PÅ bilden: kung carl gustaf med reidar ljungström från SIR skrädderi.

Nix, det finns ingen dresscode för Östermalmshallen. Man behöver inte klä upp sig för att handla i våra butiker, men att ekipera sig rätt inför Dagens Rätt är aldrig fel.

Vissa hävdar att känsla för stil och smak är något man har med sig från födseln och ja, det stämmer antagligen i många fall, samtidigt finns det åtskilliga bevis på motsatsen. Visserligen krävs det en god portion ambition, en hyfsad dos lyhördhet för vad som är äkta eller fejk och inte minst ett väl tilltaget mått av självmedvetenhet. Men med en schysst vägledning ligger stigen till de eleganta modelejonens krets snart i öppen dager.

Magasinet har å den manliga hälften av Hallens kundkrets vägnar plockat ut några guldkorn ur boken ”Modeguide för män”, skriven av journalisten och författaren Bernhard Roetzel, ett tyskt modeorakel med global genomslagskraft

Låt oss dock inledda med att vända oss till två inhemska stilexperter av rang: Daniel Lindström, välrenommerad stilguru och mångårig modechef på tidningen Café och Mats Ljungström, tredje generationens VD och ägare till klassiska svenska konfektionsetiketten SIR of Sweden, grundat anno 1925 i Vingåker av Mats farfar Valter Ljungström. Det visar sig att det råder en betydande samstämmighet mellan dessa bägge gentlemen: 

Daniel! Vilken stil är det som gäller 2023 års första hälft?
– Att försöka vara ”nonchalant uppklädd”, alltså bära en kostym eller kavaj på ett avslappnat sätt. Kanske med snea-kers och en tunn stickad tröja under istället för skjorta. Efter pandemin vill vi klä upp oss men fortfarande vara bekväma

Ett enkelt knep för att höja elegansen? 
– Knyt en scarf runt halsen, mer stil än slips. 

Absolut No-nos?
– För smala byxor eller för tajta överdelar. Den moderna silhuetten är lös och lite större.

Vem är din egen stilguru?
– I Sverige finns en ny generation med unga män som klär sig både progressivt och till viss del könsöverskridande. Till exempel skådespelarna Alexander Abdallah och Omar Rudberg. Internationellt gillar jag Harry Styles, han är vår tids David Bowie.

SIR är Sveriges enda konfektionsföretag som på egna privata ben överlevt såväl världs- som kalla krig, TEKO-kris och pandemi. (Huvudkonkurrenterna var båda förstatligade under 70-talets TEKO-kris). Nog finns det vissa likheter med Östermalmshallen om man tänker efter! Tradition och yrkeskunnande ut i fingerspetsarna. Förklaringen enligt direktör Ljungström är att man inte säljer kostymer utan framgång och sex appeal! Sånt vurmar Magasinet lite extra för.

Mats! Några enkla knep för att förhöja elegansen vid ekipering inför en dag/kväll i kostym?
– Tipset är just den, klä dig i kostym. Vem vill inte se snygg ut nu efter två år i mjukisbyxor. Kostymen är idag grovt underskattad som attraktionsmedel. 

Omar Rudberg. Foto: Florian Dezfoulian

"Den stora trenden inom konfektion är att (framför allt) byxan blir både vidare och högre på livet."

Absoluta No-nos?
– Jag tänker på något annat än de vanliga; färg på strumpor och skor och så vidare. Min tumregel: det är alltid bättre att ha för kort än för lång kavajärm. Långa kavajärmar som täcker manschetten är det vanligaste misstaget

Hur ofta bör man kemtvätta en kostym eller har du några andra råd gällande att hålla klädesplagget fräscht?
– Om man inte spiller på sig så att det blir riktiga fläckar skulle jag säga att en bra kvalitet i 100% ull återhämtar sig väldigt bra med vädring i frisk luft. Var försiktig med för mycket kemtvätt. En annan sak med kemtvätt som inte alla känner till är att om kostymen har knappar i äkta pärlemor, såsom flera av de dyraste modellerna, måste kemtvätten täcka dessa med folie, annars förstörs de. Alla kemtvättar gör inte detta.

Många tvekar nog inför att handla kostym via nätet (i varje de som är födda några decennier innan Internet slog igenom på allvar). Passform, textur – vad har du för förslag på den fronten?
– Storlekssystemet på konfektion är faktiskt en vetenskap och inte godtyckligt, såsom small, medium och large. Genom att mäta bröstet och uppge längd är det ganska lätt att plocka ut rätt storlek. Bröstmåttet dividerat med två är din storlek. Har du 108 cm och är normallängd så är du en 54:a. Storlek är dock en sak, passform och känsla något annat. I grunden är vi på SIR för den fysiska handeln där man provar, känner och verkligen får ett plagg man trivs med och som man använder länge.

Vad har du för egen stilförebild och vem skulle du helst vilja se bära en SIR-kostym?
– Det är svårt att snacka bort David Beckham, han bär upp allt med cool självklarhet. Min son James (som dessutom är SIR:s egen fotomodell, reds anm) säger Harry Styles med samma motivering. Jag fyller på med Bryan Ferry. Eller David Bowie. Eller alla som har spelat James Bond, minus George Lazenby. Och vad har nu alla dessa för gemensam nämnare? Jo, de är alla britter. Det fanns en anledning till att farfar Valter valde det brittiskt klingande varumärket SIR till sitt företag. Svensk tradition och hantverk kombinerat med engelsk stil!

När vi ändå har unge sonen James med i loopen, vad säger Generation Z om vilka trender som gäller?
– Den stora trenden inom konfektion är att (framför allt) byxan blir både vidare och högre på livet. Även kavajen har idag en mer generös skärning, men det är byxan som ändrar silhuetten. Den dubbelknäppta kavajen finns där som ett inslag men dominerar inte, vidare så har slipsen och/eller hankyn ersatts av bandana.

– Bandana kallas det även när man har den runt halsen, alltså inte bara hippie-style runt huvudet. Givetvis ersätter den inte slipsen i styrelserummet men för James och Harry Styles så är det i alla fall en coolare look.

Du har ju förresten lunchrastavstånd från er Made-to Measure butik på Lästmakargatan 20, är du nånsin i Hallen?
– Jag var där senast häromdagen och beundrade ombyggnationen. Första gången jag hunnit dit sedan efter pandemin. Så nog är jag där med jämna mellanrum. Får jag passa på att nämna att butiken är öppen ”by appointment only” så man måste boka tid på MTM@sir.se? 

Okey då!

Där lämnar vi våra stilrådgivare och återvänder till boken som givit inspiration till den här artikeln. En helt omistlig skrift faktiskt, rena rama bibeln för snobbar som jobbar och alla andra som bär på en önskan att klä sig korrekt, till vardags såväl som fest.

I förordet skriver Bernhard Roetzel att ”mode och accessoarer följer oss varje dag. Det finns livsglädje i att vara välklädd. Inget av alla de ting vi omger oss med är så intimt förknippade med oss själva som våra kläder. Så tänk noga över vad du tar på dig.”

Här följer en kort sammanfattning av några av de tidlösa råden. Vårt råd är att skaffa ett eget exemplar av boken!

BASEN KOSTYMEN
”Formella business-stilen: färger mörkblå eller mörkgrå. Brunt och svart är tabu, samt vitt, såvida du inte driver dina affärer från din villa på Capri. Långärmad skjorta hör kosty - men till. Kombinationen kavaj och byxor passar inte i kon - torssammanhang, inte heller kortärmade skjortor. Slipsen förblir ett måste. Skor ska vara svart, mest formella är model - ler med liten utsmyckning i form av hålmönster och sluten snörning. Skor med spännen gör dig till en sprätt.”

SKJORTAN
”Den vita skjortan är ett kännetecken för sysselsättningar som man inte får smutsiga fingrar av. I många länder föredras ljusblått till kostym, globalt anses även rosa vara lämplig att bära på kontoret. Alltför iögonenfallande mönster och färger avråds bestämt. Dubbeltvinnad egyptisk bomull regerar när det gäller materialval. Cutaway-krage i olika varianter är mest klädsam. Buttondown-kragen är den mest bekväma, det ur - sprungliga syftet med att knäppa fast snibbarna på skjortbrös - tet var att förhindra att det fladdrar upp när man spelar polo!” 

SLIPSEN
”En ohotad accessoar vid formella och högtidliga tillfällen. Traditionellt krävs siden som material, men kashmir, ull, bomull eller linne fungerar också. Den bästa knuten är s k four-in-hand, många av de andra varianterna är fullkomligt onödiga, bortsett från den orientaliska, även kallad ”lilla knu - ten” – den är ett bra alternativ för högväxta män eftersom den inte kräver så stor del av slipsens längd.” 

BRÖSTNÄSDUKEN
”Kompletterar både kostym- och uddakavajen. Utan den framstår bröstfickan som tom och övergiven. Näsduken bör vara handfållad, se upp med bröstnäsdukar i skjorttyger, det är fantasilöst och inget stilfullt alternativ.” 

COOL CASUAL
”En fin ledig stil kan skapa ett fulländat intryck. Prova gärna matchande ensembler som skinnjacka, jeans och boots eller pikétröja, shorts och seglarskor, pullover i kashmir till man - chesterbyxa eller rugbytröja kombinerad med chinos. ” 

”Modeguide för män” är utgiven på www.ullmann-publishing. com. Den finns i svensk utgåva, eller har åtminstone funnits, vi hittade vårt exemplar på en loppis.


SALUHALLEN MAGASIN / N02 2022