Tajm för Picknick 

Ta med picknick-korgen och filten, gör en delikatess-safari bland diskarna i Hallen och håll
sedan till godo med vår lista på förslag till asfaltoaser, skogsgläntor, parker och vattenhål på i olika grad hanterbara avstånd från saluhallarnas saluhall. Bon pique-nique!
AV: CLAES KANOLD
Foto: HELEN PE

Enligt wikipedias beskrivning är picknick en måltid som tillbringas ute i det fria. Maten brukar ofta ätas sittande på en filt i gräset, och bestå av smörgåsar, sallader, kallskuret, frukt, bakverk och varm eller kall dryck. Perfekt. Allt finns att tillgå i Östermalmshallen. Plus goda ostar och färdiglagade takeaway-portioner ifall man är på det humöret.

CITY-PICKNICK
(inom max en kvarts promenad)

HUMLEGÅRDEN
En av Stockholms äldsta parker. Centralt i parken finns en cirkulär plats med en staty över Carl von Linné. Generösa gräsytor, skuggiga träd, bollplan, utegym, hundrastgård, sittvänliga bänkar och sluttningar. Linnéstatyn är skapad av Fritjof Kjellberg (1885) och parkens övriga utsmyckning enligt följande: Fredrika Bremerstatyn av Sigrid Fridman (1927), bronsskulpturen "Isobartema" av Martin Holmgren (1970), ”Spel med lekande former" av Lohe Christine (1977), Hjalmar Söderberg-skulpturen av Peter Linde (2010). Humlegården är Stockholms näst äldsta park. Redan 1619 beslöt Gustav II Adolf att anlägga en humlegård här för odling av köksväxter och frukt för hovets behov.

ELLEN KEYS PARK
En grön oas med fina planteringar och sittplatser med huvudentré från Birger Jarlsgatan vid Jarlaplan. Parken består av tre rum som avgränsas av låga murar av natursten. Parkens östra del sträcker sig mot Karlavägen, där finns också en damm som kröns av Sigrid Friedmans staty av Ellen Key (1953).

ERIKSBERGSPARKEN
En högt belägen park som trots närheten till den trafikerade Birger Jarlsgatan upplevs som rofylld. Den är kraftigt kuperad med terrasser i flera nivåer och nås från Eriksbergsplan via en stor stentrappa. Parkens nedre del har en tydligt klassicistisk utformning med räta axlar, kraftfulla stentrappor, blomsterurnor, en damm med fontäner och rosenrabatt. På vardera sida om dammen finns plana gräsytor.

GUSTAV ADOLFSPARKEN
Ligger i slutet av Karlavägen, mitt emot kvarteret Garnisonen. Parken består av böljande gräsytor med stora uppvuxna träd, planteringar och buskar. De stora lövträden, framförallt de äldre ekarna, utgör viktiga livsmiljöer för fåglar och insekter. Det finns totalt tre bollplaner i parken samt en boulebana. År 1670 började området användas för militära ändamål. Platsen kom senare att utgöra Svea Livgardes idrottsplats, färdigställd 1891. Än i dag minner gångvägarna intill Gustav Adolfs-kyrkan om de gamla löparbanorna.

NOBELPARKEN
I slutet av Strandvägen på gränsen till Diplomatstaden. Här finns både en vackert anlagd strandpromenad och naturlika delar med många olika arter av barr- och lövträd. I strandparkens västra del finns bronsskulpturen ”Första segelbåten” av Daniel Wretlund. Hela parken är intressant för sina många arter av träd som härstammar från tiden då platsen var ett arboretum, det vill säga en studieplats för träd. Till exempel står i strandparkens västra del en ståtlig avenbok och vid den nordvästra entrén står ”Kärleksträdet”, en ask och en alm vars stammar omslingrar varandra i en evig omfamning. Parkens många träd och buskar har stor betydelse för den biologiska mångfalden i området. Där Nobelparken ligger idag fanns från senmedeltiden och framåt gården Vädla. När Gustav Vasa kom till makten 1523 införlivades Vädla i Kronans ägo. Nobelparken har fått sitt namn från att det i början av 1900-talet planerades ett representationshus för Nobelstiftelsen i parken. Huset byggdes aldrig, men i slutet av 1920-talet utvecklades parken och det anlades nya gångstigar och den stensatta strandkanten byggdes.

BERZELII PARK
Nära Nybroviken. En traditionell stadspark med välskötta gräsytor, blomsterarrangemang och gångstråk. De stora gräsytorna kantas av frodiga perenner och buskar som skapar flera rum i parken. Här finns också en del ovanliga träd som ger skugga och svalka under soliga sommardagar. Alldeles intill Berns salonger finns en liten vattenanläggning som utgör ett fint smycke tillsammans med grönskan. En staty av den svenske vetenskapsmannen Jöns Jacob Berzelius (1779–1848) står mitt i parken. Berzelii park är en av stadens äldre parker.

TESSINPARKEN
Ligger på Gärdet och har sin huvudentré från Valhallavägen. Sommartid är parkens särskilt vacker med sina rosplanteringar och sprudlande fontän. Parkens södra entré utgörs av ett litet torg med lindar och blomsterurnor. Den är symmetriskt uppbyggd kring en central axel av planteringar och rader av pyramidekar. Parken ramas in av kastanjealléer och promenadstråk. I norr har parken en friare utformning med berghällar, buskar bollplaner och plaskdamm. I anslutning till fontändammen står Olof Thorwald Ohlssons skulptur "Husmorssemester" (1973).
Intill parkens plaskdamm står lekskulpturen "Ägget" (1951) av Egon Möller Nielsen.

STRÖVOMRÅDEN
(från tjugo minuters promenad och uppåt)

KUNGLIGA DJURGÅRDEN
Hela Djurgården är som gjord för picknick, vi har valt ut några favoritplatser:
- Gräsmattorna och bänkarna mot vattnet vid Junibacken, ta till höger direkt efter Djurgårdsbron.
- Pontonen till höger strax efter Lilla Sjötullsbron – en makalöst rogivande punkt med vidunderlig utsikt över inloppet till Stockholms hamnar. Tar man istället till vänster om Lilla Sjötullsbron når man efter ca tio minuter Café Kruthuset, där det finns underbara klippor med utsikt över vattnet.

SKEPPSHOLMEN OCH KASTELLHOLMEN
Bron bortom Grand Hotel leder ut till två praktfulla oaser för både kropp och själ. Promenadstråket utefter vattnet från skeppet af Chapman ut mot Kastellholmen kantas av platser att slå sig ned på. Även på lilla Kastellholmen går det att hitta undanskymda vrår för att inmundiga av picknickkorgens frestelser. Passa på att berika själen med ett besök på Moderna Muséet, ArkDes, Östasiatiska Muséet och på tillbakavägen Nationalmuséet när ni ändå tagit er hit.

LILLJANSKOGEN
Bakom Stadion och Sophiahemmet möts man av inbjudande skogsgläntor och öppna gräsytor. En overklig känsla av att befinna sig mitt ute i naturen, ändå bara några minuter från Östermalm och Norra Djurgårdsstaden.

VATTENHÅL
(ca en halvtimme bort, kan vara bra idé att cykla)

KAMPEMENTSBADET
Varför inte kombinera några längder i den uppvärmda 25-metersbassängen, en stund i bastun eller utegymmet med en skön vila i anläggningens välskötta grässluttning. Googla innan och kolla öppettiderna för säkerhets skull.

BRUNNSVIKENS STRANDBAD
Vi vet, det kan vara i längsta laget, men promenaden eller cykelturen ut till denna lilla strandplätt i Frescati tycker vi är mödan värt. Flytbryggor med badstegar, bajamaja vid behov och vill man inte trängas finns det gott om plats på klipphällarna strax intill.

Glöm inte att plocka med skräp och matrester så hjälps vi åt att hålla vår stad vacker och picknickvänlig.