6:e generation på plats hos

POL ROGER

Vi närmar oss den tid på året då det känns självklart att prata om den festligaste drycken av dem alla: Champagne. Det är därför extra roligt att vi fick möjlighet att träffa Bastien Collard de Billy under hans besök i Sverige nyligen. Bastien är den 6:e generationen hos familjen Pol Roger som nu gör entré i företaget. Ett anrikt champagnehus med ”the most drinkable adress in the world” som fortsatt fokuserar på att enbart producera champagne. Östermalms Saluhall Magasin säger: Välkommen till Sverige Bastien!

Vi har haft nöjet att välkomna både din morfar och morbror före dig, så nu är vi såklart nyfikna på vem Bastien är?
– Jag är 37 år och barnbarn till Christian de Billy på min mammas sida. Jag växte upp i Paris, men vi åkte till Champagne i princip varje helg så det finns såklart tydligt inpräntat i mitt DNA. Faktum är att även min pappas familj har kopplingar till andra kända hus som Moët & Chandon och Taittinger så det fanns många släktingar att besöka. Numera bor jag och min fru i Reims så man kan väl säga att jag har slutit cirkeln.

Var det självklart att jobba med familjen?
– Självklart är det väl aldrig men i ett familjeägt företag så har det varit naturligt att man diskuterar olika möjligheter, både för mig och mina kusiner. Jag har en bakgrund som affärsjurist och har även jobbat mycket med organisationsfrågor så jag kommer nu att jobba nära vår VD Laurent d’Harcourt för att lära mig alla aspekter av vårt företag. Och vi är flera kusiner som kommer att ansluta under de kommande åren och som kommer att tillföra olika kompetenser. En kusin utbildar sig till vinmakare och en annan till sommelier, medan andra har andra intressen och ambitioner och kommer aldrig att jobba operativt i bolaget. Själv har jag inte ångrat en dag sedan jag klev på tåget 2020, utan det har bara varit fantastiskt att jobba för och med familjen.

Hur ser ”inskolningen” ut och vad är det som tidigare generationer vill föra vidare?
– En gammal tradition genom generationerna är att ALLA får börja med att praktisera i källaren för att lära sig produktionen från grunden. Här görs inga undantag och det har helt enkelt att göra med att vi är så fokuserade på vår kvalitet. Den kommer vi aldrig att kompromissa med. Just nu jobbar jag som exportchef för ett antal marknader och det är en annan slags utmaning. Vi har en situation där efterfrågan överträffar tillgången, och det är en konst att bygga långsiktiga relationer och att lära sig säga nej utan arrogans.

Vilka är de styrkor som du vill att ni ska bygga vidare på?
– Här återkommer jag återigen till vår kvalitet och vår stil som bygger på en längre lagring. Enkelt uttryckt så har de traditionella Champagne-husen utvecklats efter två linjer. Några förknippas mer med ”fest och glamour”, som till exempel Moët, Veuve Cliquot och Mumm medan bland andra som Pol Roger med flera har valt att göra viner för gastronomin. Vi vill uppfattas mer som ett vinhus än ett varumärke.

”Vissa förknippas med fest och glamour, medan Pol Roger med flera har valt att göra viner för gastronomin.”

Och vad vill du tillföra?
– Varje ny generation har en förväntan på sig att tillföra minst ett nytt vin, så det är något som jag och mina kusiner måste fundera på. En trend just nu är fler ”single vineyards”, det vill säga vingårdsbetecknade viner. Men i vår familj så brukar vi säga att det är en fälla att följa trenderna, och en av styrkorna och kännetecknen för Champagne är ”assemblage”, när man blandar viner från olika lägen och årgångar för att uppnå bästa kvalitet och bibehålla din egen stil. Vissa tycker säkert att vi är lite gammalmodiga, men vi har inte bråttom utan gör hellre det som är rätt för oss. Framtiden får väl utvisa vad min generations bidrag blir till portföljen.
– Vi har precis invigt en ny produktionsanläggning, också den på Avenue de Champagne i Epernay, så vi har en förhoppning om att kunna öka vår produktionskapacitet.

Du som ”har Champagne i blodet”, hur tycker du att man bäst njuter av Champagne?
– Jag vet att många, även i Frankrike, förknippar drycken med firande och mer ser det som en aperitif, men i Champagne ser vi det som ett vin, och dricker det mer än gärna till hela måltiden. Till exempel så fungerar det alldeles utmärkt att dricka roséchampagne till kött på samma sätt som en röd Bourgogne. Sedan vill jag verkligen slå ett slag för att vin utvecklas på ett fantastiskt sätt i de större flaskstorlekarna. Om valet står mellan en magnum och två flaskor, så är det garanterat bättre kvalitet i den större flaskan. Nyligen drack jag och några vänner en Jeroboam (3 liter) av vår Brut Réserve på restaurang – ett formidabelt vin!

Om du fick välja vilken flaska du vill i er källare, vad väljer du då?
– Just nu skulle jag välja en Brut Vintage 1988 eller en Cuvée Sir Winston Churchill 1993. De är helt perfekta att dricka just nu enligt min smak även om de såklart fortfarande har ett långt liv framför sig. Vi öppnar ju riktigt gamla årgångar regelbundet och faktum är att årgångar som 1914 och 1921 fortfarande kan beskrivas som ”unga”!

Livet är ju trots allt inte bara Champagne – vad tycker du om att göra utanför arbetet?
– Som så många före mig i släkten så gillar jag flugfiske. Vi brukar åka till Normandie, men i framtiden så hoppas jag att jag kan få chansen att fiska även i Sverige. Fotboll är en annan stor passion, både att spela själv och att följa mitt favoritlag Paris Saint-Germain. Jag och min fru har nyligen blivit föräldrar så det finns inte så mycket tid för en egen hobby alls just nu.

Vi gratulerar till tillökningen som säkrar att den 7:e generationen kan ta över inom sinom tid, och önskar Bastien välkommen tillbaka till Sverige.