Wellme:

hälsosamt och stärkande
vattenhål med egen entré

Med ”functional food” på menyn och hälsan i fokus är Wellmes nya lokaler på Humlegårdsgatan 3 stället att gå till när man känner att det är dags att boosta systemet. Här stormande i våras engelsmannen Paul Kontizas in som en frisk fläkt och levande vitamininjektion. Wellcome to Wellme.

Shots, smoothies, sallader, varma rätter, ekologiska ingredienser, organiskt kaffe och te, kombucha, veganska kakor, vegetariska bagels och croissanter. Allt fräscht presenterat. Allt färdigställt på plats i det effektiva lilla köket bakom disken i den minutiöst planerade butiken/serveringen. Plockade man sin frukost, lunch och middag härifrån varje dag hade man antagligen förblivit ung och vacker i all evighet.
– Det finns en tanke bakom allt vi serverar, säger Paul Kontizas som förestår denna laddningsstation för dem som
är noga med vad de fyller på i sina energiförråd. Paul, som dessutom är partner i rörelsen, är född och uppvuxen i London, där han läste psykologi och hann med att ta en examen i psykiatri innan det i februari 2020 var dags för en drastisk livsförändring.
– Brexit gjorde att jag bestämde mig för att flytta utomlands, förklarar Paul. Eftersom jag har vänner i Stockholm
blev det här jag slog mig ner.

Under studietiden jobbade Paul extra som manager på ett cateringföretag och som barista. Men människans fysiska
hälsa har alltid legat honom nära om hjärtat. Steget från en inriktning mot själsligt till kroppsligt välmående var därför inte så långt. I framtiden kommer det nämligen att ske en förflyttning från antibiotika till psykobiotika spår Mr Kontizas, vilket tarvar en förklaring:
– Människan har två hjärnor; den normala uppe i huvudet och en nere i magen! ”Maghjärnan” hjälper kroppen att reglera och stärka vårt immunsystem. Den skyddar oss från elaka bakterier och återställer kroppens snälla bakterier till deras normala nivå. Rätt kost har en antiinflammatorisk verkan och kan till exmpel motverka åldrandet. Wellme handlar inte om att sälja mat utan vi är här för att hjälpa våra kunder till en bättre framtid!

I grunden erbjuder Wellme en meny och ingredienser som är komponerade för att ge ett bra och nyttigt tillskott av näringsämnen. Det som serveras ska göra nytta för kroppen genom att stärka immunförsvaret och ge energi. Wellme är ett hälsofrämjande alternativ vars funktionella fördelar ska ge kunden en trygghet i att ingredienserna i hög grad är ekologiska och naturliga, utan tillsatser som på sikt skadar hälsan.
– Vi har inte riktat in oss mot en speciell målgrupp utan alla ska känna sig lika välkomna, fortsätter Paul Kontizas. Vi har en skön mix av kunder, småbarn som kommer in och beställer veganska pannkakor, jäktade affärsmän som boostar sig med en supershot, pensionärer som unnar sig en kopp nyttigt kaffe eller te och en friskvårdskaka! 

Vardagarnas första kunder tittar in redan vid halvåtta på morgonen för en kickstart-frukost. Lördagar öppnar man 09.30 och söndagar 10.00. Wellme har en egen ingång från Humlegårdsgatan, strax till vänster om Hallens entré på samma gata vilket gör att man kan ha lite oberoende öppettider – på lördagar fram till 18.00 och söndagar till 17.00. Dessutom planerar man enligt Paul att ha uteserveringen öppen hela året runt.

Luncherna är populära. Många handlar med sig både mackor och färdiga rätter, som take away, men man kan såklart också sitta ner om man hellre vill det. Lite drygt tio platser inne och dubbelt så många utomhus. Wellme har också både cateringservice och hemleverans.
– Eftersom vi själva sköter hemleveransen, inom rimligt avstånd från butiken, tar vi inte ut någon extraavgift för den servicen.

Finns det någon bestseller bland alla goda sallader och rätter?
– Omega Me går jättebra, den kallas även Sea Me. Det är en sallad med varmrökt lax, svart vildris och örtdressing gjord på plats i Östermalmshallen! Fri från gluten och laktos.

Och vilken är din egen favorit?
– Vår Sea Me Sallad.

Avslutningsvis konstaterar Paul Kontizas att man trots pandemin med Covid-19 som försenade öppningen av butiken till juli, så har man redan fått många stamkunder.
– Vi ser positivt på framtiden och kommer att finnas kvar. Visst känner vi också av allt som har med Corona att göra, men vårt koncept är på ett helt naturligt sätt anpassat till alla de krav som nu ställs på oss i branschen.

Läs gärna mer på wellme.se!